lördag 28 maj 2011

Auktionshuset Metropol, Tavlan visade sig vara värd miljoner


Ivan Konstantinovich Aivazovsky Russia 1817-1900.
The Battle of Bomarsund. Uppsala Auktionskammare
Internationella kvaliteten 14 Juni 2011
Pressmeddelande Auktionshuset Metropol


Tidigare i våras lämnade en äldre man från Stockholm in ett parti varor till försäljning på Metropol Auktioner.Tillsammans med föremålen följde en handskriven lapp med instruktioner om att ”sälj det ni kan och skänk resten till Röda Korset”.Bland föremålen fanns en tavla som nu bjuds ut för mellan fem och tio miljoner.

Bland alla föremål fanns en stor oljemålning föreställandes ett sjöslag. Tavlan som hans fru ärvt hade hängt på väggen i över 30 år.

– Vi bedömde att det här kunde röra sig om en mycket värdefull tavla och ett arbete med äkthetsverifiering och så vidare började, berättar Lars Åhlander, VD för Metropol Auktioner.


– Vår uppgift som auktionsföretag och kommissionär är ju att hjälpa dig som kund att få maximalt betalt för dina föremål och ta fram rätt kanal och försäljningsform för dig. Normalt säljer vi det mesta inom våra egna väggar, men den här gången bedömde vi att vi genom ett samarbete med Uppsala Auktionskammare, som är erkänt duktiga på den här typen av försäljningar, skulle maximera
möjligheterna för vår kund att få ett bra resultat. Det är Uppsala Auktionskammares experter på ryskt måleri som bedömt tavlan och Uppsala sköter också marknadsföringen och försäljningen av tavlan i ett samarbete med oss, fortsätter Lars Åhlander.

Ivan Aivazovsky är en av Rysslands största konstnärer och då det inte är någon tvekan om att tavlan är äkta, att den är så stor och att den föreställer ett intressant skeende tror han talar för att den kommer säljas dyrt. Efter att tavlan undersökts grundligt och en värdering fastställts träffade Knut Knutsson mannen för att lämna beskedet. Ägaren, som inte förstått att tavlan kunde vara värd så mycket, blev helt mållös när Knutson rekommenderade ett utropspris på fem till sex miljoner kronor. 

- ”Du driver väl inte med mig, du kan inte mena detta”, sa mannen, berättar Knut Knutson från Antikrundan och ägare till Uppsala Auktionskammare. Mannen var mållös en bra stund.

Oljemålningen av Ivan Aivazovsky bjuds ut för mellan fem och tio miljoner kronor på Uppsala Auktionskammares kvalitetsauktion den 14 juni. 

För ytterligare information kontakta:
Lars Åhlander, VD Metropol Auktioner, tel 0707288049Mer information: www.metropol.se Alla uppdateringar: Auktionshuset Metropol

Hitta auktionen: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Auktionshuset Metropol

Nyckelord: Auktionshuset Metropol,Veckoauktion,auktion,stockholm,klubbauktion,e-auktion


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...