torsdag 19 maj 2011

Bukowskis Auktioner, Andy Warhols ”Scandinavian Beauty” går för 12,1 miljoner

”Scandinavian Beauty” av Andy Warhol från 1977
Såld på Bukowskis Contemporary & Design 18 Maj 2011


På Bukowskis Contemporary & Design 18 Maj 2011  klubbades ”Scandinavian Beauty” av Andy Warhol från 1977 för 10,3 miljoner kronor, med köpprovision landade priset på 12,1 miljoner.
Målningen, en akryl och silkscreen på duk, påbörjades vid ett besök i Stockholm 1976. Porträttet utgör ett utomordentligt fint exempel på hans porträttkonst från sextio- och sjuttiotalen.
Året var 1976 och Andy Warhol var i stan. Där mötte han upp med en av den svenska glamourvärldens ”it-girls”. Han påbörjade hennes porträtt och en vänskap tog sin början. Bilden är omsorgsfullt genomförd. Kompositionsmässigt är det den typiska trekvartsprofilen och färgmässigt är den slående kraftfull med pastost pålagd intensiv turkos mot det röda. Den skarpa blicken fångar en närvaro som måste sägas vara ovanlig för den konstnär som annars var mest intresserad av det allmängiltiga och ytliga.
- Det är ett otroligt fint porträtt och för en Warhol-samlare kan man konstatera att det är ett tungt verk från sjuttiotalet. Den har allt av det man kan önska av Warhol konstnärligt och pryder sin plats i en internationell Warhol-samling, säger chefen för konstavdelningen Anna-Karin Pusic.
Arbetet påbörjades i Stockholm och fortsatte sedan konstnären åkt hem till New York. På de polaroidbilder han tog på modellen, idag i arkiven på The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts i NY, som minnesbild för arbetet, kan man tydligt se hennes klassiskt vackra drag. Modellen har valt att vara anonym.
Slutpriset inklusive provision är 12 617 500 kronor.


Mer information: www.bukowskis.com

Källa: Bukowskis Auktioner

Nyckelord: Bukowskis,contemporary & design,andy warhol,scandinavian beauty


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...