tisdag 16 oktober 2012

Gerhard Richter slår prisrekord i London

Gerhard Richter's Abstraktes Bild (809-4) was described
by Sotheby's as 'a masterpiece of calculated chaos'.
Photograph: Linda Nylind for the Guardian

Gerhard Richters Abstraktes Bild (809-4) såldes i fredags kväll för 242 miljoner kronor på en auktion i London. Det gör målningen till det dyraste verk, av en levande konstnär, som sålts på auktion. Men är det värt pengarna?


Applåder utbröt i den fullpackade auktionssalen på New Bond Street när Sotheby's auktionsförättare i fredags kväll slog klubban i pulpeten och konstaterade att Gerhard Richters Abstraktes Bild (809-4) sålts för 19 miljoner £.


Med Sotheby's avgifter får den anonyme köparen betala 21,3 miljoner pund - mostvarande 242 miljoner kronor - vilket är den högsta summa ett verk av en nu levande konstnär någonsin sålts för, på auktion. Säljaren, musikern Eric Clapton, köpte Richters målning på Sotheby's 2001. Enligt Wall Street Journal som en av tre, för vilka Clapton då betalade sammanlagt 3,4 miljoner $.

I Sotheby's katalog jämförs Abstraktes Bild (809-4), målad 1994, bland annat med Bach-sviten, en serie på 4 liknande Richtermålningar som Moderna museet köpte 1994 för sammanlagt 6,2 miljoner kronor.

Så var den värd pengarna? En annan "Abstraktes Bild" såldes i maj på Christie's i New York för 21,8 miljoner $, och Georgina Adam på The Art Newspaper förklarar den stegrande prisbilden på Richters sena, abstrakta måleri bland annat med att de är lätta att tycka om: "färgglada abstraktioner som passar i alla interiörer, inte provocerar någon (till skillnad från en del av hans tuffare, tidigare verk som handlar om döden eller politik) och är igenkännbara troféer".

Deras format - Abstraktes Bild (809-4) mäter 2 x 2,25 meter - är dessutom idealiskt till lyxyachter eller -våningar, enligt Adam. Även Richters höga ålder (80) spelar in.

På bloggen Artinfo hävdar Abigail R. Esman bestämt att Abstraktes Bild (809-4) inte var värd pengarna. Den målning som såldes i New York i maj är ett bättre verk, menar hon, och förklarar istället rekordet med Eric Claptons berömmelse: "sanningen är att klubban föll för just detta verk till just detta pris, inte på grund av målningen i sig, utan till väldigt stor del därför att Eric Clapton ägde den".

Köparen har inte tillkännagivit sig, men är enligt Georgina Adam sannolikt en ryss.

Med detta, och personliga rekordnoteringar för fyra andra konstnärer, avslutade Sotheby's Londons höstauktioner för samtida konst med flaggan i topp. Vilket marknaden behövde, eftersom varken Christie's eller Phillips de Pury's auktioner kvällarna innan var några succéer.

Från: http://sverigesradio.se/Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...