tisdag 6 november 2012

Kaplans auktioner; Höstens svenska höjdpunkt för klocksamlare närmar sig + mer....


På Kaplans Klockkvalité lördag 10.e november presenterar vi drygt 170 utrop och kan med glädje ropa ut klockor med en stor spridning i både ålder, stil och prisläge.

Vi kan för första gången presentera en AP Royal Oak, tillverkad i stål och platina, limiterad i endast 25 exemplar. Denna raritet med evighetskalender, månfas och skeletterat urverk ropas ut som nummer 1.

Bland de nyare uren presenterar vi två stycken ”Lange 1” från det respekterade klockhuset A. Lange & Söhne i Glashütte i Tyskland säger Tony Frank chef för klockvärderingen. På bara några år har Lange & Söhne lyckats med att bli en av de mest prestigefyllda lyxklockorna på urmarknaden i världen.

Dessutom kan vi ännu en gång erbjuda en Rolex Daytona som nummer 46 med den mycket eftertraktade s.k. Paul Newman-urtavlan. De uppskattade klassiska Rolex GMT- Masters från 1970- och 80- talet finns representerade på auktionen i fem exemplar.

Inresset bland alla klockfantaster och samlare är stort och budgivningen på nätet är redan i full gång!


Heuer Monaco från 1969, en filmklassiker auktioneras ut


Heuer Monaco utgavs 1969 som en hommage till racetävlingen med samma namn och designades av Jack Heuer själv. Monaco var den första automatiska kronografen med microrotor.

Sitt definitiva genombrott fick klockan efter det hyllade motoreposet ”Le mans” från 1971, med Steve McQueen i huvudrollen. I filmen bar ”The King of cool”, som McQueen kallades, en Monaco med blå urtavla.

Le Mans 24 timmars är förstås världens mest kända motortävling och har körts i hemlandet Frankrike sedan 1923, med avbrott endast för ''Den stora depressionen'' 1936 samt under andra världskriget och dess efterverkningar 1940-1948.


OS-medaljören Håkan Dahlbys kronograf från Longines under klubban på Kaplans Klockkvalité


När den svenska dubbeltrapskytten Håkan Dahlby tog Sveriges andra medalj i de olympiska sommarspelen i London 2012 lämnade han få oberörda med sin euforiska glädje och de omdiskuterade orden ”f*** you”.

Denna kronografmodell från Longines fick han tillsammans med samtliga europeiska medaljörer i skyttegrenarna under OS som gåva av ryssen Vladimir Lisin, president i det Europeiska skytteförbundet.

Då Håkan har starka känslor för ett annat varumärke vill han inte bara låta denna klocka ligga i en låda utan har valt att sälja den på detta auktionstillfälle.

Nu har du chansen att inte bara köpa en vacker kronograf utan även ett stycke idrottshistoria.

Med detta auktionsnummer medföljer även ett signerat foto av Håkan Dahlby.


Enicars Sherpa, ett ur från 1956 som klarar extremt klimat


Artiste Racine och hans (blivande) fru Emma Blatt startade ett företag för klocktillverkning i La Chaux de Fonds i Schweiz 1913. Då Racine redan var ett registrerat varumärke föreslog Emma namnet Enicar som ett anagram av Racine (Racine blir baklänges Enicar) och detta namn registrerades 1914.

Samma år var Enicar en av de första att använda sig av radium på visare och urtavlor för att lättare kunna avläsa tiden i mörker.

Ryssland var tidigt en stor exportmarknad och en bidragande orsak till den kraftiga expansionen som ledde till att man 1918 flyttade delar av sin tillverkning till Lengnau. Företaget fortsatte att växa och i mitten av 1920-talet byggdes en helt ny fabrik. Nu togs en robustare klocka fram bland annat för militärt bruk under familjenamnet ”Sport” och här började man även tillverka sina egna urverk (AR) från att tidigare använt sig av AS-verk (Adolphe Schild).

Samtliga medlemmar i den Schweiziska expeditionen som i maj 1956 besteg Mont Everest bar Enicar Sea-pearl. Klockan klarade de extrema påfrestningarna som klimatet utsatte den för utan problem, och var lika pålitlig som de lokala bärarna från Himalaya. Detta gjorde att man i december samma år döpte modellen till ”Sherpa” och klockan kom att bli en av företagets mest populära modeller.

Genombrottet med Sherpa blev början på en lång och framgångsrik epok, men som så många andra schweiziska klocktillverkare fick Enicar ekonomiska svårigheter i och med de japanska quartzklockornas framfart under 1970-talet och företaget slutade dessvärre i konkurs 1987. Varumärket blev uppköpt av en asiatisk investerare 1988 och det återstående lagret såldes till Gerd-Rüdiger Lang som startade varumärket Chronoswiss.

I denna auktion kan vi erbjuda två stycken Sherpa från Enicar, nummer 93 samt 122.


Royal Oak - Audemars Piguets flaggskepp


Royal Oak presenterades 1972 och var Audemars Piguets sista chans att överleva en av de tuffaste perioderna i bolagets hundraåriga historia. Det var ett riskabelt beslut att tillverka Royal Oak i rostfritt stål, det gjorde att modellen kostade mer att tillverka än de flesta guldklockor som AP producerade på den tiden. Vid lanseringen låg priset på 3200 schweiziska franc – för över 40 år sedan! En Rolex Submariner i stål kostade då ca 280 franc. Men AP gjorde det extrema priset till en marknadsföringsgrej. Förutom det höga priset gjorde den kontroversiella designen att många trodde att detta skulle blir företagets undergång.

Royal Oak designades av den nu legendariska Gérald Genta. Oktagonen, den åttakantiga boetten, inspirerades av fartygens hyttventiler. Att skruvarna syntes fick kunder av mer traditionella lyxklockor att fråga sig: det priset, och de kan inte ens dölja skruvarna?

Bakboetten gjordes i ett stycke för att säkerställa vattentätheten och det var dessutom första gången som armlänken integrerades med boetten.

Företagets representanter blev säkerligen oroade av att klockan inte slog igenom omedelbart. I stället skulle det dröja ett år innan produktionen och försäljningen kom igång på riktigt och AP räddades slutligen från konkurs.

Idag är Royal Oak företagets flaggskepp och finns i många olika utförande för både män och kvinnor.

Exemplaret som vi har med som nummer 1 på denna auktion är en limiterad version i stål och platina med evighetskalender, månfas och skeletterat urverk. Detta är nummer 7 av 25 tillverkade exemplar och såldes i april 2000.


Mer information: www.kaplans.se Alla uppdateringar: Kaplans Auktioner
Hitta auktionen: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Kaplans Auktioner

Nyckelord:Kaplans,Auktioner,stockholm,realtidsauktion,online,klockkvaliteten,2012,klockor,Angelus,Aquastar,Bordsur,Breguet,Breitling,Cartier,Certina,Chopard,Corum,Eberhard,Co,Elgin,Epoch,Eterna,Fickur,Halda,Fickurfabrik,Hamilton,Helvetia,Illinois,Watch,Co,IWC,Jaeger,Le,Coultre,Kronometer,Stockholm,Laco,Lemania,LIP,Longines,Minerva,Movado,OMEGA,Panerai,Patek,Philippe,Record,Rolex,Svend,Andersen,TAG,HEUER,Tissot,Tudor,Ulysse,Nardin,Universal,Vacheron,Constantin,Waltham,Vulcain,Zenith,20121110


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...