tisdag 6 november 2012

Nationalmuseum; Nyförvärv: Salongsbord med skiva av porfyrmosaik

Nationalmuseum har förvärvat ett bord med skiva av porfyrmosaik till sina samlingar av konsthantverk och design. Skivan är tillverkad vid Elfdals Porphyrverk omkring 1860. Bordet är en viktig förstärkning av museets samling av svenska möbler från 1800-talet och går att se på plan 1 i museet.

Nationalmuseum har under våren förvärvat ett troligen unikt svenskt bord med skiva av porfyrmosaik. Skivans form och dekor är påverkad av nyrokoko vilket placerar bordet tidsmässigt till omkring 1860, strax efter att kungsafamiljen år 1856 sålt Elfdals Porphyrverk till Erik Gideon Arborelius. Arborelius drev verksamheten fram till sin död 1866, året därpå brann porfyrverket ned och produktionen av större föremål i svensk porfyr upphörde.


Porfyr är ett mycket hårt och svårbearbetat material, de flesta av de tidigare kända skivorna i porfyrmosaik finns i de svenska kungliga samlingarna och uppvisar olika geometriska mönster. Det nu förvärvade bordet har naturalistiska blommor och blad utförda med mycket små rektangulära och kvadratiska bitar av olikfärgad porfyr. Intrycket för moderna ögon är en ”pixlad” bild, för 1800-talets betraktare skulle man nog liknat det vid ett korsstygnsbroderi.

Sannolikt är bordet tillverkat som en beställning eller för en utställning. Det enda liknande föremål som är känt sedan tidigare är en mindre, rund stenskiva med samma rosmönster som centralmedaljongen på det nu förvärvade bordet. Nationalmuseum har i sina samlingar mycket få svenska föremål från den här tidsperioden, som under 1900-talet fördömdes starkt av modernismens smakdomare. Bordet är inköpt med medel från Sara och Johan Graumanns Stiftelse. Det visas just nu på planet för konsthantverk och design på museet.


Mer information: nationalmuseum/pressroom Alla uppdateringar: Nationalmuseum
Hitta till Nationalmuseum: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Nationalmuseum


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...