fredag 25 januari 2013

Moderna museet; Nu kan du äntligen se Le jardin igen!

Henri Matisse
Le jardin, ca 1920
© Succession H Matisse/BUS 2013. (Bild är från Moderna Museets Instagram)

 

Nu kan du äntligen se Le jardin igen!

Det började med ett inbrott på gamla Moderna Museet en morgon i maj 1987 och slutade strax efter kl 9 torsdagen den 24 januari då Henri Matisses Le jardin, inför ett stort pressuppbåd, återfördes officiellt till Moderna Museets samling. Lördagen den 26 januari kommer äntligen våra besökare kunna se Le jardin av Henri Matisse.

Målningen Le jardin av Henri Matisse har hämtats hem från London av Moderna Museets chefskonservator Lars Byström. Le jardin kommer att visas för besökare redan lördagen den 26 januari då museet öppnar kl 10.

Lars Byström, chefskonservator. Moderna Museet:
- Jag tror att alla som arbetar på ett konstmuseum reagerar likadant när ett betydelsefullt verk stjäls. Det blir som ett hål. Därför var det med väldigt starka känslor som jag återsåg Le jardin i London. Nu ser jag fram emot att äntligen se och ta hand om målningen på Moderna Museet igen.

Daniel Birnbaum, överintendent, Moderna Museet:
- Det är ett kärt återseende. En lycklig dag för oss alla. Vi ser fram emot att åter kunna visa Henri Matisses Le jardin på Moderna Museet, där den hör hemma. Det är en stor dag för alla konstälskare i Sverige. Och vi hälsar alla besökare varmt välkomna att åter möta Le jardin!

Efter att ha visats på Moderna Museet i Stockholm 26 januari - 10 februari väntar en grundlig genomgång av Le jardin. Tillsammans med sitt team av konservatorer ska Lars Byström göra en bedömning hur pass bra verket klarat sin ofrivilliga exil. Arbetet med att återställa tavlan i sitt forna skick kommer fortlöpande att kunna följas på Moderna Museets Instragram- och Facebookflöde. Hur lång tid den undersökningen tar är i nuläget svårt att svara på. Men med säkerhet kommer Le jardin att åter ta sin plats i samlingspresentationen igen innan sommaren 2013.

Bakgrund:
Målningen Le jardin från 1920 av Henri Matisse, var en gåva från Fru Nora Lundgren, till Moderna Museet den 15 november 1977. Den 11 maj 1987 stals målningen från Moderna Museet. Sedan dess har Le jardin varit försvunnen. Precis innan jul 2012 blev överintendent Daniel Birnbaum kontaktad av Christopher A. Marinello vid Art Loss Register i London, som uppgav att de kommit i besittning av ett verk som motsvarade efterlysningen och därmed kunde vara Matisses verk. Efter att Lars Byström inspekterat målningen i London konstaterades att målningen är Le jardin.

Henri Matisses målning Le jardin åter på Moderna Museet!Mer information: Moderna Museet Alla uppdateringar: Moderna Museet
Hitta auktionen: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Moderna Museet/Press


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...