tisdag 22 januari 2013

Röhsska museet; Föreläsning i kväll kl 18.00

 
 
 
 

Vi bjuder in till samtal om Möbeln som är en berättelse,
i dag tisdag 22 januari kl 18.00

Jonas Bohlins boklåda är både en pall och en behållare för litteratur. I tio volymer blir tjugo kulturpersonligheter intervjuade om kultur. Samtidens tongivande konstnärer resonerar, skärskådar, samtalar om tiden, konsten och människan. Formgivaren Jonas Bohlin, producenten Lennart Nilsson och Röhsska museets intendent Christoffer Tarras Blom samtalar om projektet boklådan som möbel och dess litterära innehåll. Föreläsningen börjar kl 18.00 i museets auditorium.
 
 
 
 
 

5 februari kl 18.00 Filmvisning:
The Colour of Your Socks – A year with Pipiotti Rist

 

19 februari kl 18.00 Föreläsning:
Från funktion till kommunikation och betydelseskapande

 

5 mars kl 18.00 Föreläsning:
Att curera en ny institution

 
Pipilotti Rist (född 1962) är en schweizisk konstnär som i huvudsak arbetar med film och rörlig bild som medium. Sedan hon erhöll Duemila priset på Venedig-biennalen 1997 har hon haft utställningar på flera framträdande konstinstitutioner runt om i världen. Filmen följer Rist under ett år när hon exempelvis arbetar i sin ateljé i Zürich och förbereder en utställning på Museum of Modern Art i New York.
 
I den svenska designtraditionen har varken konsumtions-processens betydelse för den estetiska värderingen eller objektens kulturella nivåer stått i centrum. Istället har man fokuserat på relationen mellan form, funktion och produktion. Idag ser vi en förskjutning i designdiskussionen från funktion och form till formspråk och kommunikation. Dagens föreläsning handlar om design, semantik och semiotik och hålls av
Lars O Ericsson, docent i praktisk filosofi, konstskribent och författare.
 
Bo Nilsson, konsthallschef på Artipelag, tidigare chef för Liljevalchs konsthall i Stockholm och Charlottenburgs konsthall i Köpenhamn föreläser om att curera en ny institution. Kort sagt hur man bygger upp en konstinstituion idag och vad det finns för bakomliggande agenda, med utgångspunkt i grundandet av Artipelag. I förläsningen behandlas kulturpolitik, utställningsprogram och curating. Nilsson utgår från Artipelag, men kommer att ta ämnet till en principiell nivå.
 
 
 
 
Föreläsningarna (även filmvisningen) hålls i museets auditorium och kostar 60 kr. Fri entré om du är under 25 år. Design-, konst- och arkitekturstuderande har mot uppvisande av intyg fri entré.

Tisdagsföresläsningarna fortsätter under hela våren. Håll utkik på vår facebooksida eller på hemsida för mer information.


Mer information: www.designmuseum.se Alla uppdateringar: Röhsska museet

Hitta auktionen: Hitta till Röhsska museet Informations källa: Röhsska museet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...