torsdag 28 februari 2013

Fotografiska museet; Fotograferna talar ut


 
 

Tack för den här tiden David LaChapelle

 
Utställningen Burning Beauty är David LaChapelles och Fotografiskas enskilt största utställning någonsin och det är med blandade känslor som vi på söndag plockar ned fler än 250 verk för att göra plats för nya utställningar.

Om du redan sett utställningen, tipsa då gärna vänner som inte hunnit gå än om att det är hög tid att komma förbi!

---> Läs mer om utställningen
 
 
 
 

Foto: Knut Koivisto

 

Internationella kvinnodagen på Fotografiska

 

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen och vi har ett fullspäckat program. Alla är självklart välkomna till vår bistro denna dag. Att delta kostar ingenting utöver ordinarie inträde, medlemmar i Fotografiska Familjen gratis.


Detta händer hos oss (cirkatider)

---> 14:30 - Dokumentären Go Straight Home visas, följt av samtal med skaparna Maud Nycander (aktuell med Palme-dokumentären) och Iga Mikler. Filmen handlar om fjortonåriga Reba i Dhaka och unga flickors utsatta situation (Läs mer om filmen längre ned i nyhetsbrevet)

---> 15.20 - Möt Jacqueline Hellmann som tidigare ställt ut sin fotografiska skildring av vännen Cizzi som är sjuk i anorexia (läs om utställningen)

---> 16.00 - Kom och lyssna på fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin som berättar om sitt konstnärskap

---> 17.00 - Möt Anna Clarén som samma dag öppnar utställningen Close to Home

---> 19.00 - Emma Larsen spelar live i bistron (lyssna på Emma Larsen)

 
 
 
 
 

Nyhet: Göran med vänner 

 
Första onsdagen varje månad för vi ett samtal i fotografins tecken mellan fotografer, bildkännare och bildälskare av alla slag. Fotoskribenten Göran Segeholm, som också är en av Sveriges främsta fotolärare, leder samtalet. Med olika perspektiv och fokus vid varje tillfälle välkomnar vi till dessa spännande samtal.

6 mars

I april 2008 drabbades Christer "Fjellis" Fjellman av en allvarlig stroke. Han använde fotografi som ett sätt att hitta tillbaka till både livsglädjen och hälsan, och hittade ett helt nytt bildspråk på vägen. Stina Brockman, konstfotograf, berättar om hur hon använt fotografi för att ta sig upp mot ljuset igen när livet känts som svårast, och om att utvecklingen ofta är som störst när det är som mörkast.

19.30, i Galleriet på Plan 2.
Ordinarie inträde gäller, medlemmar inget inträde. 
 
 
 
 

Foto: Iga Mikler

 

8 mars: Dokumentären Go Straight Home

 
I samband med Internationella kvinnodagen visar vi dokumentären Go Straight Home: Rebas dröm är att få en utbildning. Men så mycket är i vägen. Pojkarna i gathörnet som skriker efter henne. Eller bortgiftet som kanske kommer. Rädslan för våldtäkt blandas med drömmar om en bättre framtid. Att få det hennes mamma aldrig fick. Go Straight Home av Maud Nycander och Iga Mikler är en film om Rebas kamp. Och om hur flickor i Bangladesh straffas enkom för att de fötts som flickor.

Visas i Bistron ca 14.30 
 
 
 
 
 

Tips från butiken: Lomo Life - The Future is Analog

 
I November 2012 firade världens coolaste kameramärke sina 20 år i fotobranschen med denna publicering som består av två böcker som levereras i ett slipcase. Den första boken presenterar alla kameror som producerats och den andra boken berättar om Lomographys 20-åriga historia med anekdoter och legender.

Lomo Life är kronologiskt organiserad och visar de bästa verken från dess 1.5 miljoner användare. En perfekt present till designers, fotografer och hipsters över hela världen. Framtiden är analog!

---> Beställ boken
 
 
 
 
 

Kommande utställning: Henri Cartier-Bresson

 
The Man, the Image & the World
8 mars - 26 maj, 2013

I samarbete med bildbyrån Magnum Photos presenterar Fotografiska den ultimata tillbakablicken på det livsverk Henri Cartier-Bresson lämnat efter sig. Drygt 250 verk varav några aldrig tidigare visade, sällsynta fotografier från alla perioder av skapande i Bressons liv och en generös samling av klassiska fotografier som blivit minst sagt ikoniska.

---> Läs mer
 
 
 
 
 

 Kommande utställning: Ruud van Empel

 
Pictures don't lie
9 mars - 2 juni, 2013

Ruud van Empel har under de senaste åren utvecklats till en av samtidens mest originella fotografiska konstnärer och har i sin digitala bildbehandling utvecklat en unik arbetsmetod. Av hundratals fotografiska fragment sammanställer han bilder som ser helt verklighetstrogna ut men som samtidigt frammanar en värld som aldrig existerat i den här formen.

---> Läs mer
 
 
 
 
 

Kommande utställning: Anna Clarén

 
Close to home
8 mars - 26 maj, 2013

Anna Claréns genombrott kom med bildserien  Holding  (2006). Fotografierna skildrade Claréns vardag under fyra sommarmånader 2005 och sågs som unika i sin skira, privata framtoning. I den nya bildserien  Close to home  (2013) återvänder Clarén till sin dokumentation av den egna vardagen.

---> Läs mer
 
 

Mer information: Fotografiska Museet Alla uppdateringar: Fotografiska Museet
Hitta Fotografiska: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Fotografiska museet


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...