fredag 22 mars 2013

Fotografiska museet; Rumpchock!


 

© Maciej Pisuk (tilldelades pris för bästa portfolio under SPWK 2012)

 

Ansök till Stockholm Photography Week 

 
Under en vecka (27 maj – 2 juni) arrangerar Fotografiska Stockholm Photography Week. Här får du som är fotograf möjlighet att visa dina verk för några av branschens tyngsta namn. I år har du dessutom möjlighet att visa din portfolio för kommersiella bildköpare. Under veckan tilldelas en deltagare pris för bästa portfolio. I vinstpotten ligger 2 500 euro och att få visa sina bilder på Fotografiska. Representerade under portfolio reviews är bland andra Gagosian Gallery, Wieden+Kennedy, Dazed & Confused, Galerie Vu, Foam, TBWA/Berlin, Saatchi Gallery och Monocle Magazine.

Om du är en etablerad fotograf som vill ta ytterligare steg i karriären kan du läsa mer om veckan och ansöka om att delta i portfolio reviews. Kostnaden är 5 950 och för det får du minst åtta stycken personliga möten á 20 minuter med tunga beslutsfattare inom fotovärlden.

---> Läs mer och ansök

För senaste nytt rekommenderar vi Stockholm Photography Weeks facebook-sida:

---> Bli ett fan
 
 
 
 

© Cathrine Edvall

 

Karin med vänner 27 mars: Magnus Betnér 

 
Nu är det äntligen dags för komediklubben Karin med vänner igen. Karin, som heter Adelsköld i efternamn, blev utsedd till årets komiker 2011. Nu bjuder hon in sina vänner till Fotografiska sista onsdagen varje månad.

På scen den här onsdagen står ingen mindre än Magnus Betnér.

Kom på onsdag - inled med fotokonst och och avrunda med en bit god mat och skratt i vår bistro. Vi drar igång vid 19.00 men kom tidigare om du vill äta och hinna se våra nya utställningar. Middag signerad vår matkreatör Paul Svensson serverar vi 17-20.

När: 27/3 klockan 19.00
Var: Fotografiska, plan 2
Hur: Alla är välkomna. Ordinarie inträde till museet gäller, gratis för medlemmar i Fotografiska Familjen.

---> Läs mer om våra olika slags medlemskap

(bli medlem i förväg eller på plats)
 
 
 
 

© Knut Koivisto/Fotografiskas Instagram

 

Ta med släkt och vänner på brunch i påsk

 
Paul Svenssons smakkonster är mycket populära. Det finns bara ett fåtal platser kvar till den helgens bruncher. Med andra ord är det hög tid att planera högtid.

Om du vet med dig att du kommer bli sugen på brunch under påskhelgen är
det dags att boka plats!


---> Läs mer och boka
 
 
 
 

© Henri Cartier-Bresson/ Magnum Photos

 

Lär känna Henri Cartier-Bresson 

 
Med hjälp av sin Leica fångade Henri Cartier-Bresson ögonblick. Han beskrivs ofta som en av vår tids största fotografer. I den här intervjun kan du lära känna honom lite bättre!

---> Se intervjun

Ett annat bra tips om du vill lära känna fotograferna vi ställer ut är att gå en guidad visning av utställningarna alternativt hyra en audioguide och i lugn och ro få reda på historierna bakom fotografierna.

---> Läs mer om våra visningar
 
 
 
 
 

Drömmer du om en Leica?

 
Det behöver i så fall inte bli en särskilt dyr historia. Du kan numera bygga din egen Leica i Lego. Kameran tappar förvisso ganska så elementära funktionella drag (det går inte att fotografera med den). Dessutom kan även ett otränat öga se att det inte är någon riktig Leica. Det här är dock det perfekta alternativet om du inte har mer än 37 dollar att lägga på din drömkamera (Tack till http://feber.se/foto/ för tipset!).

---> Kolla in och beställ din Lego-Leica
 
 
 
 

© Ruud van Empel. Courtesy: Flatland Gallery, Paris-Amsterdam

 

Fotokonst som väcker obehag?

 
Ruud van Empel använder sig av en collageteknik där han med hjälp av hundratals bilder skapar en värld som kan se verklig ut men som aldrig existerat. Människorna på bilderna finns i egentlig mening inte.

Många som kliver in i Ruud van Empels bildvärld vittnar om en obehagskänsla som uppstår i mötet med "människorna" som återges.

Det är något som inte stämmer. Människorna ser av förklarliga skäl inte helt levande ut. Det kan skapa ett visst obehag, en upplevelse som den tyske psykiatern Ernst Jentsch kallade för "das Unheimliche" (det kusliga) i sin artikel Zur Psychologie des Unheimlichen (Om det kusligas psykologi) från 1906.

I artikeln beskriver Jentsch osäkerhetskänslorna som infinner sig när bekanta föremål eller situationer plötsligt uppvisar nya eller främmande egenskaper.

---> Läs mer om utställningen med Ruud van Empel

---> Läs om van Empel i The Guardian
 
 
 
 
 

Bubbel och fotokonst

 
Ta med vänner eller kollegor på en kväll som går i fotokonstens tecken!

Under våren har vi ett erbjudande som är perfekt för er som vill kombinera ett mingel med att gå en visning där ni får höra historierna bakom fotografierna vi visar.

Ni startar kvällen i vår bistro där det mousserande vinet med tillbehör står uppdukat från 18.00. En timme senare kommer er guide för kvällen för att under 45 minuter visa er våra aktuella utställningar.

Vi erbjuder detta paketet till och med 30 april för endast 325 kr/person.

Detta ingår: inträde till Fotografiska, visning av aktuella utställningar, ett glas mousserande (med eller utan alkohol) och snacks bestående av rotfruktschips. Erbjudandet gäller vid bokning för minst 8 personer, måndag till onsdag 18.00-20.00.

---> Boka genom att mejla till visning@fotografiska.eu (uppge bokningskoden vårmingel)
 
 

Mer information: Fotografiska Museet Alla uppdateringar: Fotografiska Museet
Hitta Fotografiska: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Fotografiska museetRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...