torsdag 21 mars 2013

Nationalmuseum; Nyförvärv: Urna med lock formgiven av Gunnar Nylund


Nationalmuseums samling av keramik har utökats med en stor urna med lock i porslin, formgiven av Gunnar Nylund, en av 1900-talets främsta skandinaviska keramiker. Trots att urnan är ett utpräglat lyxföremål, symboliserar den väl tidens kult av maskiner genom sin dekor med arbetare, fabriks- och stadsvyer.


Gunnar Nylund är i Sverige främst känd för sin produktion av djurskulpturer i stengods utförda vid Rörstrands Porslinsfabrik, där Nylund även var konstnärlig ledare. Hans bakgrund var dock internationell, med uppväxt och utbildning i Frankrike, Finland och Danmark.

Innan Nylund började sin karriär i Sverige var han under 1920-talet anställd vid Bing & Gröndahl i Köpenhamn, och han hann även tillsammans med Nathalie Krebs starta Saxbo, känt för sitt för tiden revolutionerande stengods. Under 1930-talet kom Nylund främst att verka i Sverige, och lanserade bland annat serien Flambé, med i regel klassicistiska dekorer i svart och brunt mot brun, grön eller ljusblå fond.

I samband med ett kort gästspel hos sin gamla arbetsgivare Bing & Gröndahl under åren 1937-1938 har Nylund skapat den ovanligt stora urnan med lock, 60 centimeter hög, som museet nu fått i gåva. Tekniskt har Nylund använt samma teknik, Flambé, som vid Rörstrand, men motivet skiljer sig avsevärt från de relativt konventionella dekorer han använde sig av i Sverige. Urnan är dekorerad med manliga kroppsarbetare i kraftfulla poser i en stil som ligger nära den socialistiska realism som präglade konstidealet i några av de samtida totalitära diktaturerna i Europa. Kontrasten mellan dekor och material är slående, ett utpräglat lyxföremål prytt med heroiserande arbetarmotiv.

Urnan är ett viktigt tillskott till Nationalmuseums samlingar av 1900-talskeramik och representerar en typ av dekor som inte funnits representerad tidigare. Detta betydande förvärv är en gåva av Nationalmusei Vänner, Bengt Julins fond.Mer information: nationalmuseum/pressroom Alla uppdateringar: Nationalmuseum
Hitta till Nationalmuseum: Karta/vägbeskrivning Informations källa: NationalmuseumRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...