torsdag 18 april 2013

Nationalmuseum; Startskott för samarbeten runt om i landet


Under renoveringen av museibyggnaden fortsätter Nationalmuseum att visa sina samlingar genom samarbeten, turnerande utställningar och tillfälliga utställningslokaler. Med öppnandet av De fyra årstiderna på Jamtli och Slow Art på Kalmar Slott går startskottet för satsningen på samarbeten runt om i landet.

Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen är för tillfället stängd inför renovering men verksamheten fortsätter, bland annat genom ett antal samarbetsprojekt med länsmuseer och konsthallar runt om i Sverige. Det handlar dels om större utlån och färdiga utställningsförslag men på en del platser kommer konsten från Nationalmuseum visas tillsammans med konst från de andra samlingarna för att skapa nya spännande möten. Först ut är utställningarna De fyra årstiderna som öppnar på Jamtli i Östersund den 21 april och Slow Art på Kalmar Slott den 28 april. Sedan följer flera tillfällen att se Nationalmuseums konst på olika platser utanför Stockholmsområdet.   
– Renoveringen ger oss ett utmärkt tillfälle att visa vår konst på platser runt om i landet där vi aldrig har visat den förut. Nu har vi verkligen möjlighet att nå ut med konsten på ett sätt som vi inte har kunnat tidigare, säger Bernt Arell, överintendent på Nationalmuseum.
Genom samarbetena kan Nationalmuseum fortsätta uppfylla sitt uppdrag att tillgängliggöra konsten i samlingarna. Renoveringen gör också att Nationalmuseum har möjlighet att öka mängden utlånad konst, både nationellt och internationellt.
– Det är väldigt roligt att vi kan erbjuda utställningar med så stor bredd, från barockens bildvärld över det nordiska sekelskiftesmåleriet till dagens svenska design. Under renoveringen har vi också möjlighet att vara mer generösa när det gäller lån av verk som är verkligt centrala i samlingarna, säger Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum.
Utställningar i samarbete
·  De fyra årstiderna, Jamtli, Östersund, 21 april – 10 november 2013
·  Slow Art, Kalmar Slott, 28 april - 25 augusti 2013
·  Slow Art, Falkenbergs museum, 7 september - 30 november 2013
·  Nära & Fjärran, Västerbottens museum, Umeå, Kulturhuvudstadsåret 2014
·  Utställning om barocken, Kulturhuset, Stockholm, våren 2014
·  De fyra årstiderna, Ystads konstmuseum, våren 2014
·  En målad historia, Göteborgs konstmuseum, våren 2014
·  Slow Art, Länsmuseet Gävleborg, Gävle, hösten 2014
·  Yrke: Konstnär, Jönköpings läns museum, Jönköping, hösten 2014
·  Design NU, Västerbottens museum, Umeå, hösten 2014
·  Nära & Fjärran, Landskrona museum, våren 2015
·  Yrke: Konstnär, Hallands Konstmuseum, Halmstad, våren 2015
·  Slow Art, Jönköpings läns museum, Jönköping, våren 2015
Sammanställningen omfattar de utställningar som i dagsläget är klara. Fler samarbeten är under diskussion vilket innebär att det kan tillkomma ytterligare utställningar framöver.


Mer information: nationalmuseum/pressroom Alla uppdateringar: Nationalmuseum
Hitta till Nationalmuseum: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Nationalmuseum


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...