onsdag 24 april 2013

Skånes Auktionsverk; Äntligen! Välkomna till en spännande och lustfylld Vårkvalité 2013

Akvarell av Henry Ryland, England 1856-1924.
Aldrig tidigare har vi på Skånes Auktionsverk kunnat presentera en så diger kvalitetsauktion som våren 2013. Att vintern varit osedvanligt kall och lång har hos oss, i rikligt mått, kompenserats av ett intensivt detektiv- och dokumentationsarbete. Genom ofta långa resor och intressanta möten med människor som av olika anledningar valt att avyttra sina föremål, vilka inte sällan gått i arv i generationer, har antalet katalogobjekt successivt vuxit för att slutligen omfatta hela 918 rop fördelade på arton föremålskategorier.

Vid enstaka tillfällen har ytterligare specialkompetens inkallats. Så är fallet med Allan Jönssons myntsamling, vilken får räknas bland de finare, framförallt avseende svenska plåtmynt, som varit ute på auktion under senare tid. Nära 800 år av svensk myntprägling täcks, allt från tiden för Stockholms grundande på 1250-talet ända fram till Gustaf V:s dagar. I samlingen ingår såväl guld-, som silver- och kopparmynt fördelade på 294 rop.Med inledningen av 1930-talet introducerades funktionalismen på bred front i Sverige. Samtidigt blev begreppet semester alltmer gällande och härtill sportstugan, synonym med friluftsliv och en frisk själ i en sund kropp. Chefsarkitekten på NK, Axel Einar Hjort tog tidigt fasta på detta fenomen och lanserade hela serier med sportstugemöbler, benämnda efter öar i Stockholms skärgård. Under de senaste åren har dessa blivit hett eftertraktade objekt på kvalitetsauktioner landet över och det är därför extra glädjande att nu kunna presentera ett exceptionellt urval från denna produktion.

Sedan 1600-talet har uret ansetts vara ett statusobjekt. Till rariteterna på auktionen får räknas ett ytterst ovanligt nattur, tillverkat av urmakaren Petter Ernst i Stockholm någon gång mellan 1756 och 1759. Förebilden lär ha hämtats från England och kommit hit med Ernsts gode vän, urmakaren Jean Fredman, (ja, han med epistlarna) inte minst omsjungen av Carl Michael Bellman. Av det modernare och mer lättburna slaget kan för henne erbjudas ett ovanligt armbandsur i guld, utfört av Patek Philippe och för honom en Rolex Oyster Perpetual, Submariner (Chronometer) i guld med svart urtavla.

Bland smyckena finns ett flertal magnifika objekt som genom åren burits av kvinnorna i den Emondska familjen från Landskrona. Hit kan räknas ett antal utförda i vitguld, som exempelvis en solitärring med briljant på 3.88 ct, örhängen med antikslipade briljanter på totalt 2.50 ct och ett armband besatt med 42 naturliga briljanter på totalt ca 8.40 ct. Auktionen erbjuder också en brosch i platina med rosenslipade diamanter och naturliga knappformade pärlor i fransk art deco från 1920-1930-talet, märkt Cartier Paris Londres New York.

Intresset för orientalisk keramik och konsthantverk ökar stadigt och i vanlig ordning är kategorierna välförsedda på Skånes Auktionsverk. Vad sägs om en tempelklocka troligen från Ming-dynastin (1368-1644) eller äldre, eller varför inte en meipingvas i "blanc chine" med ristad "Anhua"-dekor av landskap med daoistiska gudomligheter från 1800-talets Qing-dynasti i Kina. Värda att nämna är också ett antal objekt med monokrom glasyr i färger och nyanser, framförallt från Qingdynastin i Kina.

För att tillfredsställa läshungern, kanske inte under sommarens stunder på badstranden eller i hängmattan, utan mer inför höstens mörka kvällar, finns inte mindre än 43 rop böcker, huvudsakligen ur tandläkaren Karl-Johan Hedins, Kristianstad samlingar. Ett avslutande exempel får vara manuskriptet/handskriften: "Journal under en resa genom Gestrikland, Hellsingland och Herjedalen till Röraas kopparverk i Norrige", år 1796 av Anton Swab och C. M. Robsahm på ca. 600 sidor i ett slitet samtida halvpergamentband. Från Karl-Johan Hedins samlingar finns även den sällsynta etsningen "Kusinerna", signerad i blyerts av Anders Zorn.

Tanken och förhoppningen med auktionens upplägg är att alla här skall kunna finna intressanta, njutbara och kvalitativa objekt, både de med den lite mindre plånboken och de med den lite större.

Varmt välkomna till en lustfylld auktionsupplevelse hos oss på Skånes Auktionsverk.
Pia Staël von Holstein

Auktion lördag 11 maj kl 12.00
Visning:
lördag 4 maj 13—16, söndag 5 maj 13—16, onsdag 8 maj 13—18,
torsdag 9 maj 13—18, fredag 10 maj 13—18, lördag 11 maj 10—12
Katalog online: www.skanesauktionsverk.seMer information på: www.skanesauktionsverk.se Alla uppdateringar: Skånes Auktionsverk


Hitta auktionen: Karta & Vägbeskrivning
Informations källa: Skånes Auktionsverk

Nyckelord:Skånes,Auktionsverk,månadsauktion,kvalitetsauktion,landskrona,lösöre,antikt,design,konst,möbler,belysning,porslin,keramik,glas,tavlor,skulptur,mattor,silver,20130511Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...