torsdag 9 maj 2013

Nationalmuseum; Nyförvärv: Skulptur av Eva HildNationalmuseum har förvärvat en skulptur i stengods av konstnären Eva Hild. Verket heter Splay 2 och är typiskt för konstnärens egensinniga design med stora organiska former i ett tunt material. Hennes design har även uppmärksammats internationellt på senare år.  
Nationalmuseums samling av konsthantverk och design har utökats med skulpturen Splay 2 av Eva Hild, utförd 2012. Eva Hilds egensinniga keramiska skulpturer har rönt stor internationell uppmärksamhet sedan debuten år 2000. Hon har kontinuerligt utvecklats både vad gäller formspråk och teknik, och ändå hållit fast vid sin egenart – att bygga stora organiska former av tunt stengods.
Omsorgsfullt modulerar Eva Hild sina keramiska former för hand. Hon börjar med att bygga upp en skålform ur vilken den organiska formen långsamt växer fram. Objektet formas genom att hon ringlar finkornig stengodslera runt formens kanter. Leran bearbetas med en metallskrapa så att ytan blir ”sömlös” och slät. Bit för bit växer former fram, liknande snäckor, brosk, ben eller skal.
Det är relationen mellan in- och utsida, och den spänning som uppstår dem emellan, som främst intresserar Eva Hild. Hon menar att formerna berättar om olika mentala tillstånd, de gestaltar känslomässiga lägen där varje skulptur blir till ett självporträtt.
Nyförvärvet har varit möjligt tack vare en generös donation av Barbro Oshers fond.


Mer information: nationalmuseum/pressroom Alla uppdateringar: Nationalmuseum
Hitta till Nationalmuseum: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Nationalmuseum


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...