torsdag 27 juni 2013

Fotografiska museet; Daniel Gilbert gästar på lördag


 
 

Uteserveringen: Daniel Gilbert gästar på lördag

 
Daniel Gilbert är kanske mest känd som gitarrist i Håkan Hellströms band Augustifamiljen, själv förevigad i låten "Hurricane Gilbert". Daniel har också, liksom Hellström, ett förflutet i kultbandet Broder Daniel, som han bildade tillsammans med sångaren och låtskrivaren Henrik Berggren 1989. Tidigare i våras släppte Daniel Gilbert en soloplatta och nu står han med delar av sitt band på scen hos oss på lördag.

Under kvällen gästas vi också av Douglas Unger; ett nytt singer-songwriter-stjärnskott. Den passion som Douglas kryddar sin musik med är vad som får den att sticka ut och leva sitt eget liv. Tillsammans tror vi att denna sommarkväll på vår uteservering kan bli något helt utöver det vanliga!

När:
Nu på lördag, den 29:e juni. Daniel Gilbert står på scen ca 19.00 och Douglas Unger går på för sitt första set ca 20.00 och sitt andra set ca 20.50.

Det kostar inget att komma till vår uteservering, men vid dåligt väder flyttar vi in i museet och då tillkommer ordinarie inträde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny utställning: Håkan Elofsson

 
Bombay Boulevard
28 juni - 11 augusti

Utställningen Bombay Boulevard visar bilder från Håkan Elofssons återkommande resor till Bombay och skildrar människans ständiga påhållande. Vi håller på och håller på och håller på. Det skulle kunna vara någon annanstans i världen, men nu är det en resa utmed Bombay Boulevard.

Håkan Elofsson började som kopist för Christer Strömholm, han tog starka intryck av Anders Petersens personliga förhållningssätt till fotografi vilket han sedan praktiserade under många år på reportagetidningen ETC.

Utställningen på Fotografiska är en resa för alla sinnen efter Bombay Boulevard. Du hamnar mitt i det myllrande folklivet på Bombays gator, du känner dofter och omsluts av gatans soundtrack. Vi ställs ansikte mot ansikte med den pågående vardagen i stillbilder och film. Vi betraktar och blir betraktade.

Vad fan håller jag på med? Trettio års fotografisk moral landar som en klump i magen. Jag sitter i en taxi med nervevad ruta, söker intuitivt händelser i det pågående vardagslivet. Jag funderar medan jag fryser ögonblicket, ifrågasätter mitt tillvägagångssätt, mig själv som fotograf och människa. Vem är jag som sitter i en taxi och fotograferar fattigdomen i Bombay?

- Håkan Elofsson

---> Läs mer om utställningen
 
 
 
 
 

Fotolärare i fokus: Emma Svensson

 
Emma Svensson, grundare av bildbyrån Rockfoto, är prisbelönt fotograf som även arbetar med att föreläsa och undervisa inom fotografi, här på Fotografiska och runt om i landet. Emma är grundare av webbmagasinet Radar och arbetar som bildredaktör på Rodeo.net. Emma har nyligen haft utställningen I kroppen min - Om Kristian Gidlund, en utställning som bestod av fotografier hon tagit av Sugarplum Fairy-medlemmen, från tiden som rockstjärna till att idag kämpa mot cancer. På Fotografiska är Emma lärare i en rad olika kurser, bland annat Fotografering I, Bildbehandling i Elements och fortsättningskursen Fotografering II.

---> Läs mer om utställningen och var den visas
---> Läs mer om kurserna på Fotografiska
 
 
 
 

© Max Plunger

 

Vill du ställa ut på Fotografiska i sommar?

 
Vilka olika slags familjebilder finns det 2013? Ta ett kort på en familj, vare sig det är en kärnfamilj, stjärnfamilj, regnbågsfamilj eller någon helt annan slags familj, och delta i en utställning som kommer hänga längs med Fotografiskas långsida (mot vattnet) hela sommaren.

Från fotografins födelse till dagens digitala revolution, har bilden av familjen varit ett återkommande motiv. Familjebilder hänger på hemmets väggar, står inramade på skrivbord i kontorslandskap, ligger glömda i flyttlådor på vinden och finns sparade i våra datorer. Genom våra familjebilder kan vi lära känna oss själva och förstå samtiden.

Hjälp oss att bredda definitionen av vad som är en familj genom att delta med alla möjliga slags familjebilder som existerar 2013!

---> Läs mer om utställningen
---> Ladda upp din bild här
 
 
 
 
 

Uteserveringen: Kulturquiz på onsdag

 
På onsdag är det dags för kulturquiz på Fotografiska igen! Kom förbi och njut av sommarkvällen på vår uteservering. Samla vännerna eller kollegorna för en rolig utmaning där alla kan bidra med sin kunskap. Frågorna vandrar i kulturens alla hörn, från gamla barnprogram, design, filmmusik och klassiska målningar till popkonst och låttexter. Vem är kvällens största kulturnörd?

När: 3 juli, klockan 19.00. Vid bra väder på uteserveringen (inget inträde). Vid dåligt väder är vi uppe i bistron (ordinarie inträde till museet, medlemmar gratis).
 
 
 
 
 

Art of Spectra dansar på Fotografiska

 
Under tre dagar kan du gå på dansföreställning här på Fotografiska. I samarbete med Art of Spectra presenterar vi föreställningen I REMEMBER.

Om föreställningen:

Minnet tar oss tillbaka. Till barndomen, till glada stunder, till ledsamheter, till oförglömliga upplevelser. Men vad är egentligen ett minne? Kan vi vara säkra på att det vi minns inte är skapat utifrån någon annans berättelser? Var glädjen verkligen så stark, sorgen så stor, upplevelsen så intensiv som vi minns det?

I dansföreställningen I Remember gräver koreografen Peter Svenzon och Art of Spectras dansare i minnets komplexitet. Under tre föreställningar utforskar de minnet genom dans och visuella uttryck med hjälp av rummets tre videoväggar.

När: 7:e, 8:e och 9:e september.

---> Läs mer och boka biljett
 
 

Mer information: Fotografiska Museet Alla uppdateringar: Fotografiska Museet
Hitta Fotografiska: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Fotografiska museet


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...