torsdag 15 augusti 2013

Fotografiska museet; Kommande utställning


 
 
 
 
 
 
 
 

Sista chansen: Håkan Elofsson

 
Bombay Boulevard
28 juni - 20 augusti

Utställningen Bombay Boulevard visar bilder från Håkan Elofssons återkommande resor till Bombay och skildrar människans ständiga påhållande. Vi håller på och håller på och håller på. Det skulle kunna vara någon annanstans i världen, men nu är det en resa utmed Bombay Boulevard.

Håkan Elofsson började som kopist för Christer Strömholm, han tog starka intryck av Anders Petersens personliga förhållningssätt till fotografi vilket han sedan praktiserade under många år på reportagetidningen ETC.

Utställningen på Fotografiska är en resa för alla sinnen efter Bombay Boulevard. Du hamnar mitt i det myllrande folklivet på Bombays gator, du känner dofter och omsluts av gatans soundtrack. Vi ställs ansikte mot ansikte med den pågående vardagen i stillbilder och film. Vi betraktar och blir betraktade.

Vad fan håller jag på med? Trettio års fotografisk moral landar som en klump i magen. Jag sitter i en taxi med nervevad ruta, söker intuitivt händelser i det pågående vardagslivet. Jag funderar medan jag fryser ögonblicket, ifrågasätter mitt tillvägagångssätt, mig själv som fotograf och människa. Vem är jag som sitter i en taxi och fotograferar fattigdomen i Bombay?

- Håkan Elofsson

---> Läs mer om utställningen
 
 
 
 

© Mia Galde

 

Kurstips: Fotografering I

 
Fotografering I har vi gjort för dig som vill fotografera på egen hand. Du får en stabil grund att stå på både vad gäller teknik och bildtänkande, men framför allt vill vi, med hjälp av våra duktiga och engagerade lärare, inspirera dig att gå vidare i ditt fotograferande. Fotografering I passar bra för dig som vill ha kunskap som fungerar, men inte känner ett stort behov av att gräva ner dig i detaljer.

Om det inte låter som något för dig, kanske du känner någon som du tycker skulle kunna bli en aning bättre på att fotografera. Vem vet, det kanske slutar med att personen tar smickrande porträtt av dig!

---> Läs mer och boka
 
 
 
 
 

Säsongspremiär: Karin med vänner

 
Den 28 augusti är det dags för säsongens första Karin med vänner. Efter en varm och skön sommar ute på Grill flyttar vi nu in, vi håller till i lokal F1, på entréplan.

Kvällen gästas av Anna Blomberg och Jesper Rönndahl. Anna slog igenom för den breda publiken i tv-serien Kvarteret Skatan där hon bland annat spelade karaktären Kåta Gun. Hennes imitationer av till exempel Hollywoodfruarna. Jesper känner ni igen från P3-program som Morgonpasset, Pang Prego och just nu Institutet med Karin och Jesper. I TV har han medverkat i Gabba Gabba, Telefonsupporten, Centralskolan och programledare för TV3:s Extra Extra.

När: 28 augusti, klockan 19.30, ingång Fotografiskas långsida. Ordinarie inträde, medlemmar gratis.
 
 
 
 

© Knut Koivisto

 

Fotolärare i fokus: Knut Koivisto

 
Knut Koivisto rör sig mellan nöjesvärlden och näringslivet när han fotograferar, och han kombinerar gärna porträtt på Sveriges största skådespelare, med topparna inom svenskt näringsliv. Hans fotografiska stil utmärks av en avskalad närvaro där personen står i fokus. Det är också Knut som ligger bakom Fotografiskas Instragramflöde.

Knut är bland annat lärare i kursen Porträtt/Utvecklande fotografi.

---> Läs mer om kursen
 
 
 
 
 

Liva upp hösten, ge bort ett medlemskap!

 
Som en familj där medlemmarna möts utifrån den gemensamma nämnaren - ett passionerat intresse för fotografi, så ska det kännas. Som medlem betalar du inget inträde under ett år. Det innebär att du får ta del av fler än 20 fotoutställningar, blir inbjuden till utvalda vernissager och upp till tre kvällar i veckan är det livemusik i vår bistro. Som inte det vore nog händer det massor med annat skoj.

Om du redan är medlem kanske du känner någon som du skulle vilka gå till Fotografiska med oftare. Passa på att överraska någon du tycker om genom att ge bort ett medlemskap!

---> Läs mer om våra olika medlemskap
 
 
 
 
 

Kommande utställning: Pieter Hugo

 
This Must Be the Place
30 augusti - 24 november

Pieter Hugo växte upp i ett land präglat av rasmotsättningar. Under apartheid i Sydafrika ansågs bara vita fullvärdiga medborgare medan de svarta blev segregerade, marginaliserade och illa behandlade. Pieter Hugo har engagerat sig i att berätta personliga historier om förbisedda människor. Han porträtterar personer med albinism, kringvandrande grupper som visar upp tämjda hyenor för att tjäna sitt levebröd, skådespelare i världens tredje största filmindustri och spåren efter folkmordet i Rwanda. Över tid har Hugos fotografiska verk utvecklats till att omfatta mer konceptuella teman, men Hugo har hela tiden förblivit trogen sina konstnärliga rötter. Fotografiska har äran att för första gången presentera en utställning som visar verk från hela Pieter Hugos konstnärskap.

---> Läs mer om utställningen
 
 
 
 
 

Art of Spectra dansar på Fotografiska

 
Under tre dagar kan du gå på dansföreställning här på Fotografiska. I samarbete med Art of Spectra presenterar vi föreställningen I REMEMBER.

Om föreställningen:

Minnet tar oss tillbaka. Till barndomen, till glada stunder, till ledsamheter, till oförglömliga upplevelser. Men vad är egentligen ett minne? Kan vi vara säkra på att det vi minns inte är skapat utifrån någon annans berättelser? Var glädjen verkligen så stark, sorgen så stor, upplevelsen så intensiv som vi minns det?

I dansföreställningen I Remember gräver koreografen Peter Svenzon och Art of Spectras dansare i minnets komplexitet. Under tre föreställningar utforskar de minnet genom dans och visuella uttryck med hjälp av rummets tre videoväggar.

När: 7:e, 8:e och 9:e september.

---> Läs mer och boka biljett
 
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mer information: Fotografiska Museet Alla uppdateringar: Fotografiska Museet
Hitta Fotografiska: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Fotografiska museet