torsdag 29 augusti 2013

Fotografiska museet; Nya utställningar


 

© Pieter Hugo

 

Ny utställning: Pieter Hugo

 
This Must Be the Place
30 augusti - 1 december

Pieter Hugo växte upp i ett land präglat av rasmotsättningar. Under apartheid i Sydafrika ansågs bara vita fullvärdiga medborgare medan de svarta blev segregerade, marginaliserade och illa behandlade. Pieter Hugo har engagerat sig i att berätta personliga historier om förbisedda människor. Han porträtterar personer med albinism, kringvandrande grupper som visar upp tämjda hyenor för att tjäna sitt levebröd, skådespelare i världens tredje största filmindustri och spåren efter folkmordet i Rwanda. Över tid har Hugos fotografiska verk utvecklats till att omfatta mer konceptuella teman, men Hugo har hela tiden förblivit trogen sina konstnärliga rötter. Fotografiska har äran att för första gången presentera en utställning som visar verk från hela Pieter Hugos konstnärskap.

---> Läs mer om utställningen
 
 
 
 

© Knut Koivisto/Fotografiskas Instagram

 

Skördefest: Torsdag - Söndag

 
Hösten närmar sig och på söndag stänger vår uteservering för det här året. Men först vill vi fira av den fantastiska sommaren vi har haft med en ordentlig fest. Det blir en skördefest i dagarna fyra, en hyllning till alla grönsaker och rotfrukter som skördas just nu!

För fiskälskare finns nyrökt makrill, för köttätare helgrillar vi unggris och för grönsaksälskare blir det bland annat svampeufori!

Ta med en vän och njut av de sista sommardagarna på vår fina uteservering med Stockholms vackra inlopp som fond.

Besöker du oss under helgen välkomnar vi dig till vår foodmarket med lokala, ekologiska och närodlade grönsaker till försäljning!

När: Torsdagen 29 augusti - Söndagen 1 september. Försäljning av grönsaker sker under lördagen och söndagen, men från och med torsdag kan du komma och njuta av riktigt god tillagad mat på vår uteservering!
 
 
 
 

© Ulf Lundin

 

Säsongspremiär: Göran med vänner

 

Kvällens tema: Världen sedd med fasettögon – om det nya fotomontaget

Fotografin går in i en ny fas. Många överger idén om att kunna beskriva världen i ett enda ögonblick eller en enda vinkel. Fotomontaget som laborerar med både tid och rum blir allt vanligare, även när det gäller bilder med dokumentära anspråk.

Göran Segeholm träffar Ulf Lundin och David Molander. De försöker båda genom sina fotografier ge en mer mångfasetterad bild av världen än vi är vana vid – med kamerans hjälp expanderar de både ögonblick och perspektiv

Ulf Lundin, ställer just nu ut verket 9–5, som handlar om tid och kontorsmiljöer, på galleri Magnus Karlsson.
David Molander, är aktuell med utställningen Urban Zoom i New York.


När: 4 september, kl. 19.30 i Galleriet på plan 2 (ingår i ordinarie entréavgift, gratis för medlemmar i Fotografiska Familjen)

 
 
 
 
 

Kurstips: Höstlovskurs, 14-18 år

 
Är du mellan 14 och 18 år, intresserad av foto och känner att du vill lära dig att ta bättre bilder? Boka dig då på Fotografiskas tre-dagarskurs som ger dig en riktigt bra introduktion till fotografering.
Med hjälp av roliga övningar guidar Tina Grimstedt dig genom digitalfotograferingen grunder. Du får tre dagar fyllda med rolig och nyttig kunskap som hjälper dig att utvecklas som fotograf – du lär dig allt från att hantera kamerans olika inställningar, till enklare ljussättningar med studioljus, till att arbeta med bildkomposition.

---> Läs mer och boka
 
 
 
 

© Marcus Bleasdale

 

Ny utställning: Marcus Bleasdale

 
Farming out of Poverty
23 augusti - 6 oktober

Den världsberömde fotojournalisten Marcus Bleasdale har under en månad rest runt i Afrika och Latinamerika för att belysa de insatser som görs för att skapa ekonomisk tillväxt i jordbrukssektorn.

Bleasdale har tidigare varit aktuell på Fotografiska med en utställning där han gick i fotspåren efter Joseph Kony, ledare för Herrens Motståndsarmé. Marcus Bleasdale är en dokumentärfotograf som använder sina bilder för att påverka beslutsfattare världen över. Hans arbeten om mänskliga rättigheter och konflikter har visats för USA:s senat och representanthus, FN, samt det brittiska parlamentet. Hans fotografier har också publicerats i bland annat New Yorker, New York Times, TIME, Newsweek och National Geographic.

---> Läs mer om utställningen
 
 
 
 
 

Säsongspremiär: Paul Svenssons brunch

 
En av fördelarna med att sommaren lider mot sitt slut är att en massa härligt mysiga höstaktiviteter har sin början. Paul Svenssons mycket omtyckta brunch är en sådan. Den 7 september är det äntligen dags!

Maten som serveras är som vanligt tillagad av förstklassiga råvaror och i största möjliga mån ekologiskt och närproducerat.

Brunchen äger rum i vår stora Matsal med Stockholms vackraste utsikt. Man sitter vid runda bord om tio tillsammans med andra gäster, vi kallar dem "Community tables".

Inled ditt besök med fotokonst och avrunda helgen med brunch!

---> Läs mer och boka (bokar du brunch i förväg ingår inträdet till museet)
 
 
 
 
 

Danstips: Art of Spectra gästar Fotografiska

 
Minnet tar oss tillbaka. Till barndomen, till glada stunder, till ledsamheter, till oförglömliga upplevelser. Men vad är egentligen ett minne? Kan vi vara säkra på att det vi minns inte är skapat utifrån någon annans berättelser? Var glädjen verkligen så stark, sorgen så stor, upplevelsen så intensiv som vi minns det?

I dansföreställningen I Remember, gräver koreografen Peter Svenzon och Art of Spectras dansare i minnets komplexitet. Under tre föreställningar utforskar de minnet genom dans och visuella uttryck.

Art of Spectra är artist in residence på Vara konserthus. Peter Swenson är koreografen bakom kritikerrosade West Side Story på Göteborgsoperan. Han har även arbetat som koreograf för Lars Norén.

7 september kl 20.30
8 september kl 19.30
9 september kl 19.30

---> Läs mer och boka platsRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mer information: Fotografiska Museet Alla uppdateringar: Fotografiska Museet
Hitta Fotografiska: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Fotografiska museet