onsdag 14 augusti 2013

Nationalmuseum; Nyförvärv: Tallriksvärmare av Rudolf Wittkopf

Nationalmuseum har förvärvat en unik tallriksvärmare från tidigt 1700-tal. Den är tillverkad av Rudolf Wittkopf och är det enda kända bevarade svenska exemplaret i silver. Tallriksvärmaren visar hur stor betydelse franska förebilder hade för svenska högreståndskretsar vid tidpunkten.

Nationalmuseums samling av svenskt silver från det tidiga 1700-talet har utökats med ett troligen unikt föremål, en tallriksvärmare tillverkad av Rudolf Wittkopf i Stockholm år 1709. Tallriksvärmaren, som är det enda kända, bevarade svenska exemplaret i silver, består av ett ställ på tre gjutna fötter och en löstagbar brännare med behållare för olja. Överdelen är genombruten för att underlätta lufttillförseln för den värmande lågan, överst är tre volutformade hänklar som bär upp tallriken med den mat som ska värmas.
Det nya och förfinade bordsskicket som introducerades i svenska högreståndskretsar i början av 1700-talet hade franska förebilder. I Nationalmuseums rika handteckningssamling finns två samtida franska réchauder eller tallriksvärmare avtecknade, i syfte att fungera som förebilder för det svenska hovets och aristokratins beställningar av modernt bordssilver. Vi vet genom räkenskaper från änkedrottning Hedvig Eleonoras hovstat att denna modemedvetna kunglighet år 1705 från silversmeden Petter Henning förvärvade ”en silverfatsring att ock kunna bruka till fyrfat”. Av det kungliga silvret från denna tid finns dock mycket litet bevarat, och utöver den av Nationalmuseum nu förvärvade tallriksvärmaren finns inga andra kända svenska exempel från denna tid. Det visar att föremålstypen var en exklusivitet även i sin samtid och troligen bara tillverkades i ett fåtal exemplar.
Genom nyförvärvet har Nationalmuseums samling av svenskt senbarockt silver fått ett viktigt tillskott som visar hur nära det svenska hovet och aristokratin vid denna tid följde samtida, framförallt franska, förebilder.
Nationalmuseums inköp av Rudolf Wittkopfs tallriksvärmare har möjliggjorts genom en gåva av Barbro Oshers fond. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mer information: nationalmuseum/pressroom Alla uppdateringar: Nationalmuseum
Hitta till Nationalmuseum: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Nationalmuseum