fredag 27 september 2013

Moderna museet I Malmö; Gallerinatt och Suprematistisk söndag!

På lördag är det återigen dags för Gallerinatt!
 

Äntligen Gallerinatt!
MALMÖ 28 SEPTEMBER 2013 KL 18 - 00
Fri entré!

Med nyöppnade utställningen Ryskt avantgarde som fond bjuder Moderna Museet Malmö in till en gnistrande höstkväll i ryska tecken. Kom in från höstrusket och njut av affischkonst och ryska beats.


I mitten av september öppnade höstens stora utställning, Ryskt avantgarde, med verk av bland annat Malevich, Kandinsky, Popova, Rodtjenko och Tatlin med flera. Utöver detta visas en mindre presentation med Hilma af Klint samt en utställning om Sovjethippies under 1970-talet.

Kl 19 inviger museichef John Peter Nilsson och konstpedagog Gisela Fleischer utställningen Visioner om en samtid, ett projekt som pågick i en blå container under årets Malmöfestival. Med inspiration från propagandaaffischerna i utställningen Ryskt avantgarde – visioner om en framtid formade containerns unga besökare sina egna. Resultatet låter oss ta del av tankar om jämställdhet, rasism, arbetsrätt och drömmar om resor.

- Tillsammans talar affischerna om en samtida värld full av skönhetsideal, om den arabiska våren och om att kärlek faktiskt både kan vara politisk och en utopi, berättar Gisela Fleischer, konstpedagog och ansvarig för projektet.

På torget utanför museet är det också premiär. Kl 19.30 sätter vi igång Leif Bolters sex meter höga skulptur Pulserande koordinatsystem (1969 - 1978). Verket, som tillhör Moderna Museets samling, består av marinblå- och vitrandiga cylindrar i plast som roterar. Leif Bolter (f. 1941) är skulptör och har utfört ett stort antal kända offentliga verk och utsmyckningar. Pulserande koordinatsystem har länge varit magasinerad men kan nu tack vare Gatukontoret samt Malmö Planterings- och försköningsförening skådas utanför Moderna Museet Malmö.

-Leif Bolter inspirerades tidigt av naturvetenskapliga fenomen. Hans Pulserande koordinatsystem är å ena sidan ett begripligt och logiskt system av långsamt roterande blåvitmålade rör. Men å andra sidan kan man uppfatta en slags rörelse i skulpturen. Den förefaller lyfta från marken och borra sig ut i den oändliga rymden, säger museichef John Peter Nilsson.

I caféet huserar konceptklubben Ryska Postens DJ:s Miss Samara och Miss Kaliningrad, som bjuder besökarna på en bit av den ryska själen med Russianbeat, Gypsypunk, Crazy Russian folkrock och Sovietabilly.

28 september 18-00
Fri entré

 

Suprematistisk söndag
FAMILJESÖNDAG 29 SEPTEMBER

Suprematism är ett finurligt ord! Det betyder att man skapar konst genom att placera olika geometriska former bredvid och på varandra. Under Familjesöndagen går vi på upptäcktsfärd bland linjer, kanter, spetsar, kvadrater, cirklar och trianglar i utställningen Ryskt avantgarde. Hur skulle ditt suprematistiska konstverk se ut? Testa i Verkstan!

Grupperna startar kl. 11.15, 13.30 & 15. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mer information: Moderna Museet Alla uppdateringar: Moderna Museet
Hitta auktionen: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Moderna museet/Press