onsdag 18 september 2013

Moderna museet; Sista chansen för Pop Konst Design!Sista chansen att se Pop Konst Design
PÅGÅR T.O.M. 22 SEPTEMBER 2013

Idag betraktas Pop Art, eller popkonst, som en av efterkrigstidens mest inflytelserika konstriktningar och dess bilder fortsätter att påverka förståelsen av kulturell identitet. De som kom att kallas popkonstnärer fann motiv i sin vardag, från kändisfotografier och massmedia, och från reklam, symboler och logotyper skapade av formgivare. Popkonstens bildvärld och strategier fungerade i sin tur som inspirationskällor för formgivare.

- Vi lever idag på sätt och vis i följderna av det samhälle som formades under poperan. Frågor kring identitet, kommersialism och populärkultur är fortfarande högaktuella. Kändisvurmen exploderade i efterkrigstiden och är lika stark idag, och kanske kan alla numera förverkliga sina 15 minutes of fame genom till exempel Instagram, säger curator Matilda Olof-Ors.

Pop Konst Design presenterar det dynamiska förhållandet mellan popkonst och design. Utställningen omfattar konst- och designobjekt från tidigt 1950-tal till början av 1970-talet.

Pop Konst Design

 

Missa inte Jann Haworth
på Moderna Museet!

Foto: Privat

 

Missa inte Jann Haworth på Moderna Museet!
STOCKHOLM 20-21 SEPTEMBER 2013

Konstnären Jann Haworth kommer till Stockholm för att medverka i helgens program. Missa inte att höra henne själv berätta om 1960-talet: konsten, tidsandan och att vara kvinna i en machopräglad popkonstvärld.


Fredag 20 sep kl 18.30-19: Jann Haworth berättar hon om sin mjuka skulptur Cowboy från 1964. Plats: Utställningen

Lördag 21 september kl 14-15: Jann Haworth samtalar med curator Matilda Olof-Ors om popkonst, Hollywood, London och 1960-talets tidsanda.


Jann Haworth är en ledande figur inom brittisk popkonst. Hon är också en av få kvinnor som slog igenom på den mansdominerade popkonstscenen. Ursprungligen från USA växte hon upp i Hollywood där hennes far arbetade som filmscenograf i den stora drömfabriken. Hon följde ofta med honom och upplevde på nära håll filmstjärnorna och tidens schabloner för amerikansk kultur. 1961 flyttar hon till London och som en av de första konstnärerna utvecklar hon Soft Sculpture (mjuk skulptur). De gestaltar just Mae West, Shirley Temple men också rena typ-roller som en surfare, en cheerleader eller utställningens Cowboy. Annars är det kanske för omslaget till Beatles Sgt Pepper’s Lonely Heart Club Band från 1967 som Jann Haworth är allra mest känd!

Entrébiljett till utställningen gäller.

Jann Haworth

 

Lars Norén visar Fragment.
Foto: Patrik Gunnar Helin

 

Stockholm Literature | Moderna Museet
STOCKHOLM 26-27 OKTOBER 2013

Samtliga 36 programpunkter för Stockholm Literature är nu klara.
Bland annat videofilm med nyskrivna och tidigare ej offentliggjorda texter av Lars Norén. Regissören Marcus Lindeen gör performancedebut. Vi lyfter fram översättarna. Fokus på samtida internationell dramatik. Framstående svenska skådespelare deltar i uppläsningar.

Stockholm Literature | Moderna Museet

 


Affischer, Nintendo Classics Periodic table, "Image duplicator", 1963. © Estate of Roy Lichtenstein/BUS 2013, Flickan, monstret och gudinnan, titel saknas, 1992. © Niki de Saint Phalle/BUS 2013. Hitta din favorit i Moderna Museets webshop!Mer information: Moderna Museet Alla uppdateringar: Moderna Museet
Hitta auktionen: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Moderna museet/Press


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...