tisdag 10 september 2013

Moderna museet; Välkommen på vernissage fotografi

Gunnar Smoliansky, Hand, 7 februari 1994, V © Gunnar Smoliansky
Anna Riwkin, Författaren Karin Boye, 1939 © Anna Riwkin/Moderna Museet

 

Vernissage & Moderna Bar
FREDAG 13 SEPTEMBER 2013 KL 18-20

Utställningen Moment – Gunnar Smoliansky visar en ny sida av Smolianskys konstnärskap där han lyfter den fotografiska teknikens möjligheter. I Den nya sakligheten – från Paul Strand till Anna Riwkin möter besökarna fotografi och film ur Moderna Museets fantastiska samling – av exempelvis Berenice Abbott, Walker Evans, August Sander och många fler.

Kl 18.30 Samtal mellan intendent Anna Tellgren och Gunnar Smoliansky. Fri entré. Ingång via huvudentrén.

Moderna Bar
DJ Elena Smon Wolay är nattklubbsdrottningen, cabaretdansaren och arrangören som bland annat driver de sköna vinylkvällarna Jazz är Farligt på Strand. Elena spelar flummiga toner, sött doftande freejazz och funkig, organisk dansmusik. Moderna Bar har öppet till kl 23.

Välkommen på vernissage!

OBS! Fredagar kl 18-20 är det fri entré till Moderna Museets samling på Plan 4.

 

Gunnar Smoliansky
Hand, 25 juni 1992, I / Hand, 9 september, 1994, I
© Gunnar Smoliansky

 

Moment - Gunnar Smoliansky
STOCKHOLM 14 SEPTEMBER 2013 - 12 JANUARI 2014

Utställningen Moment – Gunnar Smoliansky visar en ny sida av Smolianskys konstnärskap där han lyfter den fotografiska teknikens möjligheter.

Gunnar Smoliansky (f. 1933) har i projektet Hand använt sin högra hand som arbetsverktyg och motiv. Under åren 1992 till 1994 arbetade han med projektet och bilderna har aldrig tidigare visats, bilderna har legat och väntat. Först nu anser Smoliansky att tiden är mogen för dem att möta en publik.

Moment – Gunnar Smoliansky

 

Albert Renger-Patsch
Pelikankopf, ca 1925
© Albert Renger-Patsch/BUS 2013

 

Den nya sakligheten
FRÅN PAUL STRAND TILL ANNA RIWKIN

Den nya sakligheten presenterar fotografi ur Moderna Museets samling av fotografer som representerar stilen Die Neue Sachlichkeit.

En stil som hade sina rötter inom det realistiska måleriet i 1920-talets Tyskland. Stilen handlade om att hitta den fotografiska bildens egenart. Den tyske fotografen Albert Renger-Patzsch är en av de mest kända företrädarna och han framhöll att hemligheten med bra fotografi låg just i dess realistiska kvalitéer. Samtidigt i San Franciscobukten bildades Group f/64, med medlemmar som Imogen Cunningham och Edward Weston, vilka arbetade med storformatkamera och skapade omanipulerade, skarpa och rena bilder.

Fotografi och film i samlingen

 

How to Speak Correct French: The Dialects of Cubism
En föreläsning av professor David Cottington
STOCKHOLM 13 SEPTEMBER 2013 KL 14

Kubismen initierades som en stil inom måleriet, en rörelse och ett kulturellt idiom. Till en början skedde det i Paris inom avant-garde kolonin vars komplexitet och dynamik formade den. Kubismen spreds sedan genom ett europeiskt avant-garde nätverk vars utveckling möjliggjordes av densamma.

Föreläsning av David Cottington

 

Workshop Popkonst
STOCKHOLM

Vi tittar på utställningen Pop Konst Design och diskuterar tidens ideal, masskonsumtion, design och reklam. Går det att arbeta med Pop i dagens samhälle, utan att förhärliga konsumtionen?

På Lava skapar vi tvådimensionella eller tredimensionella collage inspirerade av det vi sett och talat om.

Moderna Museet och Lava bjuder in alla mellan 13 och 25 till en workshop om Popkonst. Workshopen är uppdelad på två tillfällen, 17 och 18 september 2013.

Workshop Popkonst

 

BEM, Konstnär okänd / Luftskepp © Aleksandr A. Djeneka/BUS 2013

Rysk propagandaaffischer producerade i samband med utställning Ryskt avantgardeModerna Museet i Malmö som öppnar 14 september.Mer information: Moderna Museet Alla uppdateringar: Moderna Museet
Hitta auktionen: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Moderna museet/Press


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...