torsdag 26 september 2013

Stockholms auktionsverk; Dardels dramatiska resa

Dardels dramatiska resa


Målningen Transsibiriska expressen är utförd 1918 och skildrar ett dramatiskt kapitel i Dardels livshistoria. På hösten 1917, mitt under brinnande världskrig och pågående rysk revolution, lämnade Nils Dardel Tokyo tillsammans med sin stora kärlek, Nita Wallenberg. De for till Vladivostok och därifrån med transsibiriska expressen till Petrograd, genom ett Ryssland i uppror. På sista tåget till Kiruna såg de hur broarna över Neva sprängdes bakom dem.


Denna dramatiska och strapatsrika resa efterlämnade starka intryck hos Dardel. Intryck som avbildades i nämnda målning. Stilen är futuristisk med det framrusande tåget och, som så ofta i Dardels måleri, flera historier som pågår samtidigt.
Vi ser väntande hästekipage, kupéer med kortspelande kosacker, sovande och vaktande soldater. Vi ser att natten är svidande kall och hård och en ljuskägla, som utifrån skickar in sitt ljus i delar av kupéerna. Längst fram i bilden står en skidåkare. Eller är det en skidåkerska? Inlindad i en halsduk som hon är, är det svårt att avgöra. Kan det vara Nita Wallenberg och en påminnelse om ett gemensamt skidminne? Målningen har funnits i samma familjs ägo sedan 1918. Nu säljs den på auktion. Utropet är 4.000.000-5.000.000 kr.

Moderna på Stockholms Auktionsverk
Auktion 22 - 23 oktober
Visning 15 – 21 oktoberMer information på: www.auktionsverket.se Alla uppdateringar: Stockholms Auktionsverk
Hitta auktionen: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Stockholms Auktionsverk

Nyckelord:Stockholm,göteborg,malmö,Auktionsverk,stadsauktion,kvalitetsauktion,online,nätauktion,temaauktion,klassiska,moderna,nutida,fashion


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...