fredag 11 oktober 2013

Fotografiska museet; Gratis prova-på-kurs!


 
 

Vi släpper fotobok: Flygande start!

 
När Fotografiska började anordna nybörjarkurser i fotografering för tre år sedan hade vi svårt att hitta bra böcker att rekommendera. Våra kursdeltagare var kreativa människor som mest behövde förstå hur fotografi fungerar i grunden. De flesta nybörjarböcker vi hittade byggde på färdiga lösningar – hur man fotograferar barn, landskap och porträtt i några enkla steg.

Men våra deltagare kom inte till oss för att lära sig att kopiera bilder som andra redan tagit. De ville tänka självständigt från grunden och inte ta alltför många sanningar för givna.

För dem har vi gjort boken Flygande start tillsammans med Göran Segeholm, lärare i Fotografiska Akademin. Den tar bara ett par timmar att läsa, men innehåller tillräckligt för att utveckla sitt fotograferande under lång tid framöver. Målet är att läsaren ska utveckla sin förmåga att tänka som en erfaren fotograf.

Flygande start passar inte alla typer av läsare. Den som söker enkla genvägar och inte bryr sig om hur saker och ting fungerar under ytan kan bli besviken. Men för den som vill låta fotografering ta en större plats i sitt liv tror vi att Flygande start kan vara just det – en flygande start på en fotografisk resa som ingen vet var den slutar.

---> Läs mer och köp boken

(om du kommer på vår prova-på-kurs den 19:e kan du köpa boken då och få den signerad. Signeringen äger rum i butiken efter kursen)

 
 
 
 

Gratis prova-på-kurs med Göran Segeholm

 
I samband med att vi utkommer med boken Flygande start erbjuder Fotografiska Akademin en prova-på-kurs i fotografering lördagen den 19 oktober (14.00-15.00).

Göran Segeholm har specialutformat en kurs som på en timma väcker viktiga frågor och ger bra tips. Han kommer utgå från att det både är lätt och svårt att fotografera. Med en modern kamera inställd på full automatik blir det mesta, tekniskt sett, acceptabelt. Det är när man inte nöjer sig med en enkel avbildning som det blir svårt. När fotografiet ska kommunicera någonting utöver det rent dokumentära hjälper ingen automatik i världen. Skillnaden mellan att dokumentera och att kommunicera är som skillnaden mellan att skriva en handlingslista och en novell.

Under en timma kommer Göran Segeholm ge tips och råd och förhoppningsvis inspirera dig till att ta det

Om du passar på att köpa boken Flygande start kan du vid detta tillfälle också få den signerad av Göran Segeholm.

När: 19 oktober klockan 14.00-15.00
Var: I Galleriet på plan 2

Först till kvarn gäller. Ordinarie inträde till museet (medlemmar gratis)
 
 
 
 

© Inta Ruka

 

Kulturnytt om Inta Ruka

 
"Emma säger att hon är den sista i släkten som kan spå i kort"
(Emma Stebere, 1992)

Missa inte att se utställningen You and Me med den lettiska fotografen Inta Ruka. Lyssna gärna på Katarina Wikars från Kulturnytt i hennes inslag om just Inta Ruka.

--->Lyssna på SR Kulturnytt om Inta Ruka
 
 
 
 

© Paolo Roversi

 

Paolo Roversi intervjuas i Rodeo

 
Missa inte att läsa Agnes Grefberg Braunerhielms intervju med Paolo Roversi.

"I sin första stora retrospektiva utställning får publiken på Fotografiska möta en av vår tids största modefotografer. Paolo Roversi skapar i sina bilder sitt eget, drömlika universa, befriat från både plats och tid. Rodeo har träffat honom och pratat om modefotots gåta, och att spela mandolin för Anna Wintour."

---> Läs intervjun
 
 
 
 
 

Snart fullbokat: Paul Svenssons julmiddag

 
Paul Svensson är vår matkreatör (ni kanske såg honom i Kockarnas kamp?) och inför julen har han återigen komponerat ett julbord, som precis som förra årets succé, inte alls är något vanligt julbord, utan en spektakulär middagssittning och en helhetsupplevelse för alla sinnen.

Att när hösten precis anlänt, redan tala om julen är inte direkt att leva i nuet. Men för er som vet med er om att familjen är stor, eller att julavslutningen med jobbet innebär att ni blir några stycken, är det hög tid att boka för att ha en chans att få plats.

---> Läs mer om Pauls julmiddag och jullunch
 
 
 
 

© Elliott Erwitt

 

I december ställer vi ut Elliott Erwitt!

 
När du besöker oss i jul kommer du kunna se en omfattande utställning med ingen mindre än Elliott Erwitt (öppnar 6 december). Erwitt föddes 1928 i Frankrike av ryska föräldrar. 1939 emigrerade familjen till New York och sedan 1940-talet har Erwitt varit en mästare på det Henri Cartier-Bresson kallade för "decisive moment" - att i exakt rätt tid trycka av och fånga ett ögonblick på film.

Mer info om utställningen inom kortRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mer information: Fotografiska Museet Alla uppdateringar: Fotografiska Museet
Hitta Fotografiska: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Fotografiska museet