fredag 18 oktober 2013

Nationalmuseum; Stort utlån av André Le Nôtre till Versailles

I år är det fyra hundra år sedan skaparen av den franska barockträdgården André Le Nôtre föddes. För att uppmärksamma detta öppnar slottet i Versailles den 22 oktober en utställning om honom och hans konst. Till utställningen lånar Nationalmuseum 27 ritningar till trädgårdar, de flesta av hans egen hand. Den stora mängden originalverk i Stockholm beror främst på Le Nôtres nära vänskap till den svenske eleven, arkitekten Nicodemus Tessin d.y. Ritningarna visar bland annat anläggningar som Le Nôtre skapade för Ludvig XIV i Versailles och i det närbelägna Grand Trianon. I samband med öppnandet av utställningen ger franska postverket ut en serie frimärken där två motiv är hämtade från Nationalmuseums samlingar.


Under renoveringen av museibyggnaden i Stockholm har Nationalmuseum möjlighet att bevilja större utlån av konst från samlingarna än vanligt, både i Sverige och internationellt. Delar av samlingarna visas även i tillfälliga lokaler på Konstakademien i Stockholm och genom samarbeten med länsmuseer och konsthallar runt om i landet.


Utställningen André Le Nôtre en perspectives. 1613 – 2013. visas på slottet i Versailles mellan den 22 oktober 2013 och den 23 februari 2014.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mer information: nationalmuseum/pressroom Alla uppdateringar: Nationalmuseum
Hitta till Nationalmuseum: Karta/vägbeskrivning Informations källa: Nationalmuseum