fredag 19 december 2014

Fotografiska museet; Fri entré för ökad integration


 
 

Fri entré för ökad integration

Till och med nyvalet 22 mars inför Fotografiska fritt inträde för alla som medverkar till att nya och etablerade svenskar möts genom Kompis Sveriges verksamhet. Över 50 miljoner människor är på flykt från krig och katastrofer i världen. Behovet av hjälp är enormt samtidigt som främlingsfientligheten ökar i Sverige. Konstens roll i samhället är bland annat att skapa förståelse, för oss själva och för andra. Här och nu spelar konsten en mycket viktig roll. Bidra genom att lära känna nya kompisar. När ni träffas hos oss får ni fritt inträde!

Läs mer om Kompis Sverige och hur du lär känna nya vänner här.

 
 
 

Två kompisar: Hussan och Lars-Uno

Idag var Hussan Zeinedin och Lars-Uno Sandblom hos oss. Hussan berättar att han ursprungligen är från Syrien. Där jobbade han som läkare men tvingades fly för att han var kritisk mot regimen. Hussan flydde först till Jordanien och sedan med båt till Egypten och vidare till Libyen. Säkerhetstjänsten jagade honom och situationen i Libyen blev fullständigt ohållbar i samband med inbördeskriget 2011.
Hussan blev tvungen att lämna landet. Han flydde med båt och var mycket nära att förlisa men fann slutligen en trygg hamn i Sverige. Hussan har varit i Sverige i åtta månader nu och bor i Skärholmen. Hans fru Maissoun och barnen Amir, Rayan och Ghiath är fortfarande kvar i Syrien. Han hoppas att de ska kunna återförenas i Sverige under 2015.
Hussan träffade sin nya kompis Lars-Uno Sandblom genom Kompis Sverige. Lars-Uno är uppvuxen i södra Sverige men flyttade till Stockholm 1972. Han studerade först i Lund och tog en fil.kand. i matematik. I Stockholm pluggade Lars-Uno ekonomi på universitetet och under många år arbetade han som VD för Medborgarskolan. Idag är Lars-Uno pensionär men fortfarande aktiv nämndeman i Migrationsdomstolen. Han bor i Nacka och har två vuxna barn, Michelle och Isabel.
På Fotografiska idag har de kollat på utställningarna och ätit lunch tillsammans.
 
 
 
 

God Jul!

Vi på Fotografiska vill passa på att önska alla våra gäster God Jul och Gott nytt År!
Vi har öppet 09.00-23.00 alla dagar under helgerna, förutom Julafton då vi är hemma och skriver rim och knäcker nötter.  
Om det inte blir några fina skridskoisar så är ni hjärtligt välkomna in till oss istället.
God Jul!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...